Programma

Voormiddag: vroege vogels of wandelen

• 7 u: Start inschrijving sportieve en recreatieve wandelingen (i.s.m. wandelclubs Triptrap en Den Engel en www.wandelmee.be; starten kan tot 15 u.)

• 8 u: Vroege vogelwandelingen met gidsen i.s.m. de Vogelwerkgroep met speciale aandacht voor het ‘graan voor gorzen’ project. (aansluitend ontbijt mogelijk)

• 10 u: Ontbijtbuffet (5 euro per persoon, inschrijven bij Esther.Buysmans@pandora.be of 016-46 23 36)

• 10u30: Persontmoeting, mini-symposium en voorstelling van het project. Gemeentehuis Hoegaarden: Aanmelden zie boven.


Namiddag: wandelen of fietsen met het hele gezin

13.30 u.: Start Gezinswandel- en fietstochten (starten kan tot 16 u.)

<Wandel mee met Pol Goossen>

1. Individueel of in gezinsverband wandelen (7, 9 of 12 km) langs een uitgestippeld wandelparcours, waarvan één parcour voor deze gelegenheid unieke plekjes en ongebaande paden aandoet . Onderweg zijn er diverse infopunten met animatie rond natuur- en landschapsthema’s. Er wordt ook onderweg een borrel aangeboden. Na afloop krijg je een gratis folder met wandelkaartje. De wandeling brengt je onder meer in het schilderachtig mooie natuurgebied ‘Rosdel’.

2. Individueel of in gezinsverband fietsen van Hoegaarden over de taalgrens in samenwerking met Natgora (onze waalse zustervereniging).

Tuinen van Hoegaarden – trefpunt voor de Walk for Nature, dag van de aarde 2005

 

Afspraak voor al deze activiteiten op de dag van de aarde in de Tuinen van Hoegaarden, op de Houtmarkt (aan de kerk) in het centrum van Hoegaarden.

Er is ruime parkeergelegen-heid, aange-geven door wegwijzers.

Deelname aan de Walk for Nature kost 1 euro per persoon of 2 euro per gezin voor leden van Natuurpunt en de partnerorganisaties. Niet-leden betalen 3 euro per persoon of 6 euro per gezin.


Onvergetelijke dag in het unieke landschap van Hoegaarden

Het landschap van Hoegaarden, Tienen, Boutersem, Bierbeek en omgeving spreekt tot de verbeelding. Met zijn uitgestrekte akkers, weidse vergezichten, diep ingesneden valleien en prachtige holle wegen is dit buitengebied uitgegroeid tot het mekka van de zachte natuurgenieter. Je kan er volop proeven van de mix van ruimte, natuur en rust.

Op zondag 24 april, tevens de dag van de aarde, organiseert Natuurpunt in Hoegaarden de ‘Walk for Nature’, een grote wandel- en fietsdag die de landschappelijke troeven van de streek in de verf moet zetten. Je ontdekt er hoe Natuurpunt Velpe-Mene zorgt voor het behoud van fraaie landschapselementen en de ontwikkeling van nieuwe natuur in het agrarisch cultuurlandschap. Deze dag wordt mee ingekaderd in de ‘Dag van de Aarde’.

Wandelend of fietsend ontdek je de Hoegaardse valleien. Uitgestrekte natuurontwikkelingsgebieden als het Rosdel (Schoorbeekvallei) en de Mene-Jordaanvallei liggen hier verscholen tussen uitgestrekte plateaus. Je vindt er orchideeën en zeldzame zangvogels als de nachtegaal en de sprinkhaanzanger.

Dit deel van Haspengouw is één van de laatste leefgebieden van de bedreigde wilde hamster. Tijdens je wandeling of fietstocht maak je ook kennis met het ‘Graan voor Gorzen’-project, een initiatief van Natuurpunt Velpe-Mene om bedreigde akkervogels een toekomst te bieden.

Als nieuwsgierige natuurliefhebber mag jij die dag niet ontbreken! Je bent van harte welkom op zondag 24 april!

Wandel mee met Pol Goossen

Ter gelegenheid van de ‘Walk for Nature’ komt VRT-acteur Pol Goossen naar Hoegaarden. Pol - beter bekend als zijn alter ego ‘Frank Bomans’ uit de serie ‘Thuis’ – is een echte natuurliefhebber én peter van Natuurpunt. Hij ging dan ook graag in op ons voorstel om mee te wandelen en te fietsen. Om 13.30 u. geeft hij de aftrap voor de familienamiddag.

Vertrekplaats: Unieke kader Tuinen van Hoegaarden

De Tuinen van Hoegaarden omvatten een prachtig oud gebouw met horeca-faciliteiten en een indrukwekkend park van 5 ha, ingedeeld in verschillende thema-tuinen. De gedroomde vertrekplaats om wandelend of fietsend het rijke Haspengouwse landschap te verkennen!
Na je wandeling of fietstocht kan je rustig kuieren in de Tuinen van Hoegaarden. Een deel van de Tuinen is voor de gelegenheid vrij toegankelijk. Je vindt er infostanden en een uitgebreid cafetaria en restaurant. Als deelnemer aan de Walk for Nature kan je ook aan voorkeurtarief (4 i.p.v. 5 euro) de thema-tuinen bezoeken

Meer info: Hugo Abts, 016-73 30 23, hugo.abts@pandora.be
Voor inschrijvingen voor het ontbijt: esther.buysmans@pandora.be