Google Custom Search


LAUDATIO UITREIKING GOUDEN GORS 2008, VISSENAKEN 12 JANUARI 2008

 

De uitreiking van de gouden gorzen wordt stilstaan een traditie. Sinds 2004 is dit de 5° uitreiking aan verdienstelijke medewerkers, die voor natuur en landschap in deze streek een verschil maken.

Het sukses van Natuurpunt Velpe-mene is gebaseerd op de inzet van honderden vrijwilligers in een democratisch verkozen afdelingsbestuur, in werkgroepen, in 5 gemeentelijke kernen die week in week uit aktief zijn. Overleggen, samen bespreken, afspraken maken en vooral veel concreet werk verrichten. Kortom een netwerk van vele betrokken mensen, van vele vergaderingen, van samenspraak in gemeente en streek. Aanwezigheid in milieuraden, gecoro’s, adviesraden, beheersteams, aanwezig zijn door geleide bezoeken enz., samenwerking met vele andere organisaties. Het is dank zij dit netwerk dat op steeds meer plaatsen in onze streek natuur en landschap als een kans voor een streek wordt ervaren. Het is dank zij dit netwerk dat de laatste 6 jaar er een gemiddelde ledengroei binnen Velpe-mene  was van 22% netto per jaar met een sprong van 513 leden eind 2001 tot 1200 leden nu. Het is dank zij dit netwerk dat er een netwerk van beheerde natuurgebieden kon totstandkomen van 410 ha beheerde en duurzame natuur als we er het project Paddenpoel-Velpevallei-Rozendaal bij tellen; Het is dank zij dit netwerk dat er binnen onze gemeenten elke dag opnieuw gepraat wordt over meer natuur en een kwaliteitsvol landschap en over biodiversiteit zowel in het brede landschap als in de bebouwde omgeving. Er wordt inderdaad over gepraat en praten is in gemeentelijk beleid een begin. Het zijn honderde uren van inzet naar gecoros, mar naar cultuurraden en nog veel meer: eerst om erover te praten en dan , en dit fase zitten we, de stap te laten zetten naar concrete maatregelen.

 De kracht van onze afdeling is niet de werking maar deze samenwerking en deze convergerende diversiteit, waar er ruimte is voor de ontbolstering van het meewerkend en meedenkend vermogen van gewone mensen met een hart voor natuur en voor hun streek. De receptie en het wandel kaasbuffet die we aanbieden is ter ere van deze mensen en ter versterking van dit netwerk dat samen Natuurpunt Velpe-Mene vormt. Deze inzet geeft kleur aan samenleving.Natuur geeft kleur aan het landschap en inzet bij natuurpunt geeft kleur aan je leven.

Als afdeling hebben we een bewust beleid ontwikkeld dat  gericht is om binnen dit breed conglomeraat voor elk wat wils ruimte te geven aan vele initiatieven, van engagement in vele vormen en intensiteiten tot natuur- landschaps- ,erfgoed en streekbeleving en het zich goed te voelen in een groep, in zijn streek en in zijn directe omgeving. De afdeling wil dan ook  een ruimte zijn voor initiatief waar velen met een hart voor natuur zich goed kunnen voelen, gewaardeerd  en aangemoedigd voelen maar er anderzijds binnen de afdeling toch ook voor voldoende samenhang, cohesie, vorming, begeleiding en stroomlijning gezorgd wordt door al deze initiatieven samen te brengen tot een slagvaardig en efficiënt geheel ten bate van de toekomst van Milieu, Natuur & Landschap en we een tweede adagium waarmaken: natuur en landschap een kans voor de streek en kans voor de mensen die wonen in deze streek.

 

Dit jaar reiken we de gouden gors uit aan MARCEL JONCKERS de motor en bezieler van de Vogelwerkgroep Oost Brabant maar ook de motor en voorzitter  van de stedelijke milieuraad in Tienen.

Onder zijn bezieling en inzet is de vogelwerkgroep uitgegroeid van een vriendenkring tot  een breed werkende afdelingsoverschrijdende organisatie, die naar buiten gericht is. Die nieuwe mensen aanspreekt met cursussen en activiteiten,  die van pure natuurbeleving geëvolueerd is naar gerichte studie en monitoring,  niet alleen vrijblijvend maar systematisch om beter te kunnen beschermen. De uitstappen, de vorming, opleiding en cursussen,  de inventarisatieprojecten van beheerde gebieden gericht op bescherming maar ook ondersteuning van de natuurbeschermingsactie zoals bij het project graan voor gorzen dienen bijzonder in de kijker gesteld. Daarenboven werkt de vogelwerkgroep oost brabant steeds meer op een geïntegreerde wijze samen met de afdelingen en de kernen. De vogelwerkgroep kan dan ook voor vele mensen de opstap zijn voor een algemeen natuurengagement.

Daarnaast is Marcel ook de voorzitter en bezieler van de stedelijke mar en onderhoudt hij in goede en kwade dagen alle contacten met de stad. Hij is de bezieler en al jaren de constante van overleg, de pleitbezorger voor betrokkenheid en biodiversiteit in het gehele stedelijk beleid. Zou Marcel er voor iets tussenzitten als Tienen als voorbeeld geldt van goed bermbeheer met soortenrijke bermen met met wilde planten maar ok met graslandpaddenstoelen zoals wasplaten. Dit bermbeheer is een positieve bijdrage voor de biodiversiteit. De stad Tienen is ook de stad waar het reservatenbeleid positief ondersteund wordt. En dat zie je naar realisaties. Door de interactie tussen de beweging, de mar en het college kon recent nog met het strokenbeleid een nieuwe bijdrage geleverd worden voor de bescherming van rugstreeppad en van de geel- en grauwe gors.  Marcel durft zowel de dialoog aangaan met beleid, met  andere ruimtegebruikers , maar terzelfdertijd ook toezien dat onze landschappen waardevolle landschappen blijven en onze valleien valleien blijven die niet opgevuld worden. Ambitie, doorzettingskracht en volharding en als het voor de goede zaak zagepei blijven tot er iets in beweging komt……

Om deze inzet als exemplarisch voorbeeld te stellen voor de inzet van zovele in het netwerk wordt de gouden gors 2008 dan ook uitgereikt aan MARCEL JONCKERS.

 

Als we vandaag het jaarverslag gepresenteerd hebben konden we spreken van een grensverleggend en belangrijk jaar. Dat kan maar als we alle kansen en mogelijkheden opsporen en de durf hebben om het onmogelijke mogelijk te willen maken. Er gebeurt veel. Maar er is nog aan de winkel is. Elke dag gonst het van kansen. Onze sterkte is dat we op vele momenten zelfs het onmogelijke deden zoals nu weer wat er gebeurd is in het kader van de ruilverkaveling Vissenaken waar een natuurgebied ontstaat van meer dan 70 ha, waar een heus vernattingsproject aanbesteed is en waar dit nu te samen met de stad en de lokale samenleving zullen invullen als een kans voor de buurt en de streek
In dit opzicht kan het belang van verwerving van natuurgebieden voor de duurzame veiligstelling en om te komen tot duurzame natuur optimaal voor de biodiversiteit en ook voor de beleefbaarheid van de mensen uit de buurt en van verweg kan niet worden overschat. In deze gebieden is natuur en natuurbeleving voor iedereen hoofdfunctie. Het verschil is duidelijk zowel naar toegankelijkheid, inrichting, landschapsbeeld. Geen borden verboden toegang, geen schreeuwende en dreigende jachtopzichters, geen gifteieren, geen klemmen of schietgeweren, geen diepe ontwatering, geen bemesting, meststoffen, pesticiden, geen omzetting van graslanden naar maisakkers, geen vertuining of week-endverblijven: wel plaats voor biodiversiteit, voor iets ruigere natuur, voor spontane processen, voor onthaasting, voor gezondheid, voor wandelen en voor zijn. Voor de mensen uit de buurt, uit de streek, voor de mensen nu en voor de mensen morgen. Een plaats voor verwondering en ontdekking. Natuurpunt doet dit via een kansenbeleid. Enerzijds worden de afdelingen, de kernen en de reservatenteams geresponsabiliseerd om waardevolle natuur in hun omgeving duurzaam te maken en hiervoor door eigen inzet een toekomstgericht beheer en veiligstelling mogelijk te maken. Dit gebeurt door vrijwillige verwerving met inzet van vrijwilligers, niet alleen naar prospectie, sensibilisatie, opzoekings- en inventarisatiewerk maar ook een zeer belangrijke inbreng van de afdeling en het team bij de restfinanciering en nog meer achteraf bij het beheer.
Maar ook naar meekoppeling naar integraal waterbeleid, landschapsbeleving en milieuvriendelijk recreatief medegebruik maken deze gebieden het verschil. Minder erosie, ruimte voor rivieren. Eerder hadden we het vernattingsproject in het Schoorbroek. Nu wordt er een uitgevoerd op veel grotere schaal in de Velpevallei te Bunsbeek. En dan al die inzet. Gaande van het waardegeven door mensen van ‘extensieve delen van hun landschap ‘, het waardegeven aan landschapselementen, aan overhoeken: allemaal dingen die tot voor kort waardeloos waren en enkel wachtten op ontginning en economische valorisatie. Ook dat is een Copernicaanse omwenteling: waarde geven aan natuur en landschap, dat onze zorg en inzet waard is ; dat we als mens en samenleving mogen beheren en hiervoor verantwoordelijk zijn.

Marcel,
Jij was met je hart bij graan voor gorzen, bij de uitbreiding en subsidiering van de Tiense natuurgebieden, bij de inventarisatieprojecten. Jij motiveerde de vogelwerkgroep om te worden wat ze is. De gouden gors 2008 is een teken van warme waardering voor jou inzet naar vogelwerkgroep en naar mar. Het is terzelfdertijd een aanmoediging om in de toekomst verder energie op te wekken. Deze jaarlijkse uitreiking is ook een deel van een waarderende verenigingskultuur waar zorg voor natuur, landschap, streek en samenleving en convivialiteit en oog voor de concrete mens samengaan.

Hugo Abts, voorzitter meer inlichtingen: www.velpe-mene.be of voor de pers: www.velpe-mene.be/forum