NIEUWSBRIEF VELPE-MENE 2006/2

WALK FOR NATURE 2006  

Wandelen en fietsen voor meer Natuur

VISSENAKEN (Tienen) 23 april 2006 

 

 

 

 

 

 

Campagne Walk for Nature Vissenaken 2006 van start.

Oproep:verspreid massaal het programma, spreek uw wandelclub, socio-culturele kring of club aan om mee te doen

 

 

Op de afdelingsvergadering van 24 februari werd de start gegeven van de Campagne ‘Walk for Nature Vissenaken 2006’, die een etappe is van 4 topuitstralingsactiviteiten in Oost- en Midden-Brabant. De nieuwsbrief Velpe-Mene zal tot na de ‘Walk Vissenaken 23 april’ ook de nieuwsbrief Walk for Nature Vissenaken 2006 zijn.

We doen een dubbele oproep. Alle medewerkers die op 23 april mee willen komen helpen ( vroege vogelwandeling, ontbijt en catering, landschapsstands, uitzetten van de circuits, opstellen van de tenten, meehelpen symposium, maken van publiciteit enz) geven een seintje aan esther.buysmans@telenet.be .

Wie wil meewerken met het contacteren van socio-culturele groepen, wandelgroepen, jeugdorganisaties enz kan contact opnemen met Jan.Loos@natuurpunt.be .

Op de afdelingsvergadering zijn afspraken gemaakt om hier een topactiviteit met een zeer brede uitstraling van te maken. Robin Guelinckx i.s.m. Luc Nagels zorgt voor een reeks wandelcircuits en een reservatenfietstocht, de vogelwerkgroep zorgt voor een vroege vogelwandeling, Geert Janssens contacteert de Tiense Scouts en jeugdbewegingen en ook andere Tiense ‘volkskultuurdragers’. Wouter Wuyts zorgt voor poppenkast voor de kinderen in de namiddag. Katrijn Van den Driessche en de JNM zorgen voor een circuit met opdrachten voor de jongeren.

We doen een oproep aan alle lezers van deze nieuwsbrief om het bijgevoegd programma te verspreiden en aan allen die dit programma op een regionale of lokale website kunnen plaatsen dit ook te doen. Geef een seintje aan Jan.Loos@natuurpunt.be of Hugo.Abts@telenet.be .

 

WALK FOR NATURE 2006

Wandelen en fietsen voor meer Natuur

VISSENAKEN (Tienen) 23 april 2006

Voormiddag: vroege vogels of wandelen

•vanaf  7 u: Start inschrijving sportieve en recreatieve wandelingen in een afwisseling van agrarisch cultuurlandschap en vallei van Velpe en Rozendaalbeek  starten kan tot 15 u 30)

8 u: Vroege vogelwandelingen met gidsen i.s.m. de Vogelwerkgroep met speciale aandacht voor ‘Akkervogels en Rugstreeppad’ enerzijds en ‘ project :waterriet voor zelfdzame vogels’ (aansluitend ontbijt mogelijk)

10u30: Persontmoeting, mini-symposium en voorstelling van het project. De Kronkel Vissenaken: Aanmelden zie boven.

Namiddag: wandelen of fietsen met het hele gezin.

Poppenkast voor de kinderen

Vanaf 13.30 u: Start Gezinswandel- en fietstochten (starten kan tot 15u30 u.)

1. Individueel of in gezinsverband wandelen langs verschillende uitgestippelde wandelcircuits, waarvan één parcours voor deze gelegenheid unieke plekjes en ongebaande paden aandoet. Er is ook een speciale invulling van een parcours voor de jeugd. Om 16u is er poppenkast voor de kleinste. Onderweg zijn er diverse infopunten met animatie rond natuur- en landschapsthema’s. Er wordt ook onderweg een drankje aangeboden. De wandeling brengt je onder meer in het schilderachtig mooie natuurgebied Rozendaalbeek  en in de Velpevallei

2. een zoekcircuit voor de jeugd

3. Individueel of in gezinsverband fietsen: een toer langs verschillende reservaten in de Velpevallei

4. nagenieten in de Kronkel bij een drankje. Om 16 u Poppenkast voor de kleinsten.

De Kronkel Vissenaken – trefpunt: Walk for Nature 2006

In de Kronkel zijn verschillende stands over het gebied, de werking van Natuurpunt en de partnerorganisaties en natuur in de Stad Tienen. In de Kronkel kan je ook rustig nagenieten bij een drankje.

AFSPRAAK ACTIVITEITEN

De Kronkel Vissenaken

(aan de Sint Pieterskerk)

Er is ruime parkeergelegenheid, aangegeven door wegwijzers.

Deelname aan de Walk for Nature kost 1 euro per persoon of 2 euro per gezin voor leden van Natuurpunt en partnerorganisaties. Niet-leden betalen 3 euro per persoon of 6 euro per gezin.

T.V.V. Reservatenfonds Aankoop Natuurgebieden Velpe-Mene

Een Onvergetelijke dag in het landschap van Vissenaken  Rozendaalbeek- en Velpevallei

Natuurontwikkeling en landschap in Ruilverkavelingsgebied Vissenaken: tintelend en attractief!"

Het landschap van Vissenaken ligt op de scheidingslijn van Hageland en Haspengouw. Het Hagelands en Haspengouws landschap spreekt tot de verbeelding. Met zijn uitgestrekte akkers, weidse vergezichten, diep ingesneden valleien en prachtige holle wegen is dit buitengebied uitgegroeid tot het mekka van de zachte natuurgenieter.  Vissenaken een nog zeer landelijk dorp deeluitmakend van Tienen is gekenmerkt enerzijds door uitgestrekte akkers maar ook door de ingesneden vallei van de Rozendaalbeek en de  brede middenloop van de Velpe. Je kan er volop proeven van de mix van ruimte, natuur en rust.

Deze dag wordt mee ingekaderd in de ‘Dag van de Aarde’.

Wandelend (of fietsend) ontdek en beleef je dit landschap. Natuurontwikkelingsgebieden als de Rozendaalbeekvallei en Velpevallei liggen temidden van een rijk agrarisch cultuurlandschap. Natuurpunt Velpe-Mene komt op voor de uitbouw van forse natuurcomplexen binnen de lopende ruilverkaveling zoals de versterking van het Rozendaalbeekcomplex, een natuurcomplex In de Zon-Velpevallei en Paddenpoel-Velpevallei-Koestraat. Maar ook het landschap en trage wegen dienen versterkt te worden. Als belevingsgebied en als leefgebied voor soorten als geelgors en rugstreeppad.

Binnen dit gebied komt de zeldzame rugstreeppad voor. Natuurpunt Velpe-Mene wil dat binnen de maatregelen van de ruilverkaveling ook nieuwe habitats voor de rugstreeppad gecreeerd worden.

Als nieuwsgierige natuurliefhebber mag jij die dag niet ontbreken! Je bent van harte welkom op zondag 23 april!

 


info en aanmelding van medewerkende partners: 016-73 30 23 of
hugo.abts@pandora.be

 

 

 

 

Vissenaken is eerste etappe van 4 WALK FOR NATURE 2006

Andere etappes zijn: Averbode, Zoutleeuw en Berg-Torfbroek

 

 .

4 ETAPPES VAN DE WALK FOR NATURE 2006:
Walk for Nature 2006 bestaat uit  vier etappes die elk aan dezelfde kwaliteitsvereisten en algemeen beeld van de aanpak voldoen. Er wordt sterk aan het kwaliteitsmerk, en de daarbijhorende kwaliteitsbewaking, van de walk for nature vastgehouden
Walk for Nature: etappe 1: VISSENAKEN 23 APRIL. Thematisering rond versterking van Natuur en Landschap binnen de Ruilverkaveling Vissenaken .

Walk for Nature: etappe 2: AVERBODE 30 APRIL: Thematisering rond versterking en realisatie Natuur in het complex Averbodebos en –heide
Walk for Nature: etappe 3: ZOUTLEEUW 21 MEI: Thematisering rond natuurinrichting Vinne en versterking Natuur in Getevallei zie http://www.natuurpunt-gete-velpe.netfirms.com/
Walk for nature: etappe 4: KAMPENHOUT (TORFBROEK) 18 JUNI: Thematisering natuurversterking in het gebied tussen Brussel en Leuven. 

 

 

 

 

 

Natuur.punt kort