•  

  Nieuwsbrief NP Velpe-Mene 10 mei 2006

   

   

   

  OrchideeŽnavondwandelingen 2006

  Zaterdag 13 mei om 19u: Snoekengracht te Vertrijk Boutersem. Station Vertrijk

  Donderdag 11 mei om 19 u Aardgat Tienen. Voorkant Nmbs Station Tienen.

   Beide excursies laarzen noodzakelijk

   

   

  Wie aan de brede of meiorchis denkt denkt automatisch aan de Snoekengracht in Vertrijk Boutersem. Voor het verhaal achter de Snoekengracht klik hier. Een voorbeeld van een goed beheer. Maar ook op andere plaatsen in Velpe-Mene binnen de beheerde natuurgebieden breidt de brede orchis uit. Het Aardgat in Tienen is ook een echt orchideeŽnparadijs aan het worden. Twee jaar terug werd een nieuwe groeiplaats van een 12-tal exemplaren ontdekt in de beheerde percelen van de Mene-Jordaan in Willebringen, vorig jaar was het de beurt aan de Rozendaalbeekvallei in Vissenaken. Ook in het Blauwschuurbroek komt een beperkte populatie voor. Dit jaar werd voor het eerst brede orchis ontdekt in het reservaat Tiens Broek. Ook in de Meldert werden na jarenlange afwezigheid op de historische groeiplaats dit jaar voor het eerst terug brede orchis gevonden. Dit zijn voorbeelden van hoe goed beheer resultaten oplevert. Donderdagavond en zaterdagavond gaan er voor orchideeŽnliefhebbers 2 niet te missen geleide wandelingen door.

   

  De OrchideeŽnwandeling in de Snoekengracht op een zaterdagavond midden mei is een jaarlijks weerkerende klassieker. Het Snoekengrachtteam staat dan paraat om de mensen die van einde en verre komen de OrchideeŽnpracht, de bloeiende hooilanden, de Snoekengracht met zijn omgevend landschap met het Koutemveld en de Grote Kouter te tonen. Elk gids met zijn eigen accenten en afstanden.

  Vorig jaar werd 30 jaar Snoekengracht gevierd. Nu is het terug een gewone jaarlijkse orchideeŽnwandeling, tevens wandeling van de maand.
  Elk jaar komen dan meer dan een 100-tal bezoekers naar de Snoekengracht. Daarna is er gelegenheid om na te praten bij een glaasje aan de ingang. Enkele duizende bloeiende brede orchissen, maar ook het zeer mooi ontwikkeld dottergrasland, de meanderende Velpe en een voorbeeld van een organisch gegroeid natuurgebied midden het dorp en uitlopend naar het landschap verdient dit.
  In 1976 werd de eerste keer gemaaid in de toen verruigde hooilanden ( oppervlakte 4 ha) waar toen amper enkele brede orchissen in voorkwamen. De Snoekengracht is ook uitgegroeid tot een natuurreservaat van meer dan 36,12 ha met uitlopers in de vallei van Vondelbeek en tot de kop van de Grote Kouter ( het Gorzenperceel).

   

  Donderdag 11 /5 om 19.00 u
  OrchideeŽn kijken in het Aardgat:
  Afspraak: voorkant Station Tienen
  Laarzen gewenst
  Info: Eddy Sterkendries 016 82 08 96


  Wandeling van de maand NP Velpe-Mene
  Zaterdag 13/5 om 19u

  NMBS Station van Vertrijk.
  Jaarlijkse orchideeŽnwandeling in de Snoekengracht, Laarzen noodzakelijk
  Info
  : Hugo.Abts@telenet.be

   

  Leden NP en hun gezin gratis. Niet-leden: 1Ä

   

   

  Zondag 14/5 om 14.00u Ē
  Het spoor naar de SteenbreekĒ
  Wandeling in natuurgebied Spoorwegzate Hoegaarden
  Afspraak : carpoolparking Rommersom aan oprit E40

   

   

  Vorige Nieuwsbrief berichten we dat bij Ministerieel Besluit van 5 april   het natuurreservaat Ď Oude Spoorwegberm-Vallei van de Grote Gete tussen Hoegaarden en Tienení met een totale oppervlakte van 14 ha 20 a  werd erkend . Het gebied krijgt hierdoor voor een periode van 27 jaar het statuut van Natuurreservaat. De oude Spoorwegzate heeft een typische vegetatie van droge en warme kalkrijke graslanden met marjolein, kattedoorn, slangewortel, beemkroom enz. Sinds enkele jaren werden er ook orchideen gevonden. Op zondag 14 mei om 14 u is er de gelegenheid om kennis te maken met het gebied. Info: Roland Grugeon 016 81 60 52 & Raf Nilis 016 78 06 85

   

   

   

  Walk for Nature 2006 etappe Zoutleeuw. Zondag 21 mei. Alle informatie zie http://www.natuurpunt-gete-velpe.netfirms.com/
   

   

  Na de suksesvolle walk Vissenaken ( fotos en sfeerverslag zie www.velpe-mene.be ) en Averbode ( zie www.natuurpunt.be/oost-brabant ) is nu Zoutleeuw aan de beurt. We doen een oproep aan alle lezers van de Velpe-Mene Nieuwsbrief om massaal aanwezig te zijn op de derde etappe van de Walk for Nature.De natuur in de getevallei en binnen de afdeling Gete-velpe verdienen dit. Hier wordt enorm goed werk geleverd. Dit verdient ondersteuning.

  Walk for Nature een gebeurtenis, meer dan een openstelling

  De wfn Zoutleeuw 2006 wil ook een dergelijke gebeurtenis zijn, waar we binnen 10 jaar nog zeggen. Ah ja, dat was nog voor de wfn en daarna . De walk  etappe Zoutleeuw moet een merkteken zijn voor de versterking van natuur en landschap in de grootse getevallei met projecten zoals het Vinne, Aronst Hoek-Betserbroek, Getevallei, Doysbroek, Vissekot. Deze walk vindt plaats in het dunstbevolkte en minst welvarende deel van Oost-Brabant. Reden te meer om vanuit heel het werkingsgebied aanwezig te zijn en solidair met de werking van de NP Afdeling Gete-Velpe. Walk for Nature is vooral ook een genietdag en grote wandel- en fietsdag die de landschappelijke troeven als kans voor de streek in de verf moet zetten We stellen de uitbouw van natuurgebieden in de kijker als een efficiŽnte hefboom voor meer natuur maar ook als een middel tot het verbinden van natuur en landschap met mensen, natuur met natuur en natuur met landschap. Je ontdekt er hoe Natuurpunt Gete-Velpe werkt en samenwerkt met andere partners zoals gemeenten en Provincie en mensen betrekt voor het behoud van het landschap en de ontwikkeling van nieuwe natuur in het agrarische cultuurlandschap en hierover ook een brede dialoog aangaat met gemeenten en het lokale weefsel. U komt toch ook.

  • Uitnodiging OfficiŽle plechtigheid WfN Zoutleeuw 21 mei  11 uur historische stadhuis Zoutleeuw  

    

   Wij hebben de eer u uit te nodigen op het officieel trefmoment op 21 mei om 11 uur in het historische stadhuis van Zoutleeuw, waarbij u alle betrokkenen die op ťťn of andere wijze aan deze Walk for Nature hebben bijgedragen zult kunnen ontmoeten.

    

   Na een korte receptie, aangeboden door de stad Zoutleeuw,  worden de aanwezigen uitgenodigd om een kunstwerk in te huldigen dat de verbondenheid tussen natuur en stad op treffende wijze illustreert.

   De derde etappe van Walk for Nature is een initiatief van Natuurpunt Oost-Brabant en geniet de steun van het provinciebestuur Vlaams-Brabant en de stad Zoutleeuw.
   Mogen wij vragen om uw aanwezigheid te bevestigen bij Jaak Geebelen, jaakgebeelen@belgacom.net , tel: 016 76 60 16