Buizerds nog steeds niet veilig voor jagers en schutters: ook niet in Bierbeekl

Heden Maandagavond om 17u 14:52 kregen we van twee van onze leden een oproep dat zij vanop de Hazenberg tussen de Hazenberg en Remmelenbos terwijl ze met verrekijker en telescoop aan het observeren waren een buizerd zagen afschieten in voornoemd veld. . Dit gebeurde vanuit een Jeep waarvan de nummerplaat kon opgenomen worden. Een klacht werd onmiddellijk ingediend.

De Rijkswacht en de boswachters van B&G kwamen ter plaatse voor het opmaken van een p.v.;

De buizerd had een wonde ter hoogte van zijn oog en zag er voor het overige vrij intact uit maar kon toch niet vliegen.( zie foto) De vogel werd voor verzorging bezorgd aan het vogelopvangcentrum te Opglabbeek.

Blijkbaar behoort de verwerpelijke praktijk van het schieten van roofvogels in bepaalde jachtmiddens nog niet tot het voltooid verleden. Na de zeer voorbeeldige straffen die door de rechtbank uitgesproken werden na het schieten van roofvogels in Waanrode dachten we dat alle schietgrage geweerbezitters hun les hadden geleerd; Blijkbaar zijn de roofvogels in bepaalde jachtmiddens nog steeds vogelvrij. Dergelijke ‘schieters ‘ mogen hun verdiende straf niet ontlopen en zouden in elk geval definitief hun jachtrecht of de vergunning voor het gebruik van jachtwapens moeten verliezen. Cynisch detail is dat in dit gebied gisteren nog wandelaars op een weingi vriendelijke manier uit het veld weggestuurd werden door de jagers en een tijdje geleden gebeurde dit ook voor vogelwaarnemers die vanop de weg vogels aan het waarnemen waren.