Google Custom Search


Drie wandelingen in het Rosdel en de Schoorbroekvallei

Wandelaars welkom! Je kan het Rosdel-Schoorbroek op eigen houtje verkennen. Start- en eindpunt van alle wandeltrajecten is het toeristisch infopunt in de Tuinen van Hoegaarden, op de Houtmarkt in het centrum van de gemeente.

De Tuinen van Hoegaarden omvatten het historische Kapittelhuis (met taverne) en een prachtig oud kasteelpark van 5 ha, ingedeeld in verschillende thema-tuinen. De gedroomde vertrekplaats voor een verkenning van het mooie Haspengouwse landschap! Je hebt de keuze tussen volgende wandelingen, aangeduid op de kaart hiernaast:
1. De aardgas-natuurwandeling, gerealiseerd met steun van aardgas, natuurvriendelijke energiebron, en te herkennen aan het blauwe aardgas- vlammetje op de wegwijzers. Een wandeling van 9 km langs goed begaanbare landelijke wegen en paden.

Uitbreidbaar tot 12 km als je halverwege de extra lus rond de bovenloop van de Schoorbroekbeek erbij neemt. Die extra wandellus is aangegeven door wegwijzers met rode vierkantjes. De wandeling van 9 of 12 km is op elk tijdstip van het jaar te doen met stevig schoeisel. Ook geschikt voor kinderwagens met grote wielen. Op dit traject zijn honden welkom als ze aan de leiband blijven.

2. Een iets kortere wandeling van 7 km, aangeduid door wegwijzers met groene ruitjes. Deze wandeling loopt deels parallel met de aardgas-wandeling, maar wijkt op een bepaald punt af en loopt dan onder meer dwars doorheen het begrazingsraster over ongebaande paden. Hier wandel je in het hart van het gebied, in zomer en najaar ook tussen de grazende runderen. Voor de veiligheid zijn honden hier niet toegelaten, ook niet aan de leiband. De grazende runderen kunnen immers agressief reageren op de aanwezigheid van honden. Voor bezoekers met kinderwagens is deze wandeling minder aangewezen omwille van de aard van het terrein.

<Download de folder>

Inlichtingen : natuurpunt@velpe-mene.be