Strengere controles op loslopende honden


Meer en meer mensen lappen de regels aan hun laars en laten hun honden onaangelijnd loslopen. Daarom gaan de boswachters van het ANB harder optreden en boetes uitdelen. Lees hier het persbericht (1/12/2020).

Niet aangelijnde honden brengen niet alleen andere recreanten en hun (huis)dieren in gevaar, maar ook schade aan de natuur. En daar blijft het niet bij, er gebeuren ook incidenten in de natuurgebieden. In Overpelt werd een Shetlandpony aangevallen door twee Duitse herdershonden. In het Brabantse Lintbos sloeg door een loslopende hond een paard met ruiter op hol, de ruiter kwam in een prikkeldraad terecht en  verwondde zich. Ook mensen worden aangevallen en denk ook eens aan de mensen die schrik hebben van honden.

Daarom uit respect voor mens, dier en natuur hou je hond aan de leiband. Zelfs al is je hond aangelijnd, dan kan je samen met hem een boeiende wandeling beleven.


Meer dode reekalfjes door loslopende honden!

Het Agentschap Natuur en Bos trekt aan de alarmbel. Er worden volop reekalfjes geboren, maar tegelijkertijd komen er steeds meer en meer meldingen binnen van dode kalfjes door toedoen van loslopende honden. "Honden moeten echt aan de leiband", klinkt het bij Natuur & Bos. "Ze bijten de kalfjes dood of snuffelen aan de dieren wat ook al hun dood kan betekenen."
Het coronavirus en de lockdown zorgen voor veel meer wandelaars in natuurreservaten en bossen in vergelijking met andere jaren. Vaak gaat het ook om mensen die niet vertrouwd zijn met de regels of die er wat meer lak aan hebben. In bossen en natuurgebieden moeten honden altijd aan de leiband. "Dat is misschien niet zo prettig, maar wel noodzakelijk om de rust in de natuur te bewaren", klinkt het bij Natuur & Bos. "In de lente is de natuur heel kwetsbaar. De natuur is dan één grote kraamkliniek. Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vind je broedende vogels, kleine zoogdieren, fazanten en ook reekalfjes."

Bericht uit © Het Laatste Nieuws (6 mei 2020)


 

Natuur.Café open op (>):