Welkom op de site van Natuurpunt Kern Tienen (afdeling Velpe-Mene, Oost-Brabant)

 

Overzicht... klik

Inschrijven voor onze Nieuwsbrief: klik hier… en blijf op de hoogte
van onze activiteiten en natuurweetjes uit deze streek!

 


15 juli 2020.

Natuurpunt Tienen stopt met haar eigen website en maakt voortaan gebruik van de afdelingspagina's op de website van Natuurpunt. Klik op volgende knoppen:

Natuurpunt-site: afdelingspagina van Natuurpunt Velpe-Mene kern Tienen

Natuurpunt-site: activiteitenkalender van Natuurpunt Velpe-Mene kern Tienen


N.a.v. de opgelegde maatregelen van de overheid i.v.m. het coronavirus worden al onze activiteiten afgelast:
aangekondigde en aangevraagde wandelingen, vergaderingen, workshops, cursussen, werkdagen, de zwerfvuilactie,... en dit zeker al t.e.m. 7 juni 2020 en eventueel langer als de maatregelen verlengd worden.
Op onze websites, Facebookpagina's en Uit in Vlaanderen vind je de meest actuele info.


Meer dode reekalfjes door loslopende honden!

Het Agentschap Natuur en Bos trekt aan de alarmbel. Er worden volop reekalfjes geboren, maar tegelijkertijd komen er steeds meer en meer meldingen binnen van dode kalfjes door toedoen van loslopende honden. "Honden moeten echt aan de leiband", klinkt het bij Natuur & Bos. "Ze bijten de kalfjes dood of snuffelen aan de dieren wat ook al hun dood kan betekenen."
Het coronavirus en de lockdown zorgen voor veel meer wandelaars in natuurreservaten en bossen in vergelijking met andere jaren. Vaak gaat het ook om mensen die niet vertrouwd zijn met de regels of die er wat meer lak aan hebben. In bossen en natuurgebieden moeten honden altijd aan de leiband. "Dat is misschien niet zo prettig, maar wel noodzakelijk om de rust in de natuur te bewaren", klinkt het bij Natuur & Bos. "In de lente is de natuur heel kwetsbaar. De natuur is dan één grote kraamkliniek. Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vind je broedende vogels, kleine zoogdieren, fazanten en ook reekalfjes."

Bericht uit © Het Laatste Nieuws (6 mei 2020)


< meer activiteiten: zie kalender van Natuurpunt Velpe-Mene >


De natuur als goede buur

Overal bewijzen dieren hun nut. Vogels houden insectenplagen onder controle, roofdieren houden het knaagdierenbestand in toom en samen geven ze de biodiversiteit een flinke duw in de rug.

De natuur in Vlaanderen doet het goed de laatste jaren, maar de heropleving van zoveel natuurschoon heeft ook mindere kanten. Zo komen veel dieren op zoek naar voedsel erg dicht bij de mens.
En soms... hebben ze het op jouw eigendom gemunt.
Onder andere aangepikt fruit, kaalgevreten akkers en dood pluimvee maken van schade door wild en beschermde soorten een actueel thema. Gelukkig bestaan er heel wat maatregelen die schade door dieren kunnen voorkomen. Zo kunnen we genieten van de natuur als een goede buur, met wie het fijn samenleven is. Lees meer... (Bron: Agentschap Natuur en Bos)


 

 

 


Ons Natuur.Café De Gors
in Vissenaken, open: