Google Custom Search


Sint-Luciakapel Vertrijk:
restauratieproject bijna voltooid

De Snoekengracht is niet alleen bron van veel biodiversiteit maar ligt ook aan de oorsprong van Vertrijk. Het is evident dat de aanwezigheid van water belangrijk was voor het ontstaan van een nederzetting. Eén van de bronnen lag in de Sint-Luciabeemd te Vertrijk. Deze bron speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het dorp en is veel ouder dan de huidige Sint-Luciakapel (1796).
Enkele jaren geleden verwierf Natuurpunt de Sint-Luciabeemden met de kapel. Ondertussen werd alles in het werk gesteld om de historische kapel te restaureren, en dat is gelukt. De restauratie is een samenwerking tussen de kerkfabriek van Vertijk, de gemeente Boutersem en Natuurpunt en gebeurde met steun van Europa (Leaderproject) en van de provincie Vlaams-Brabant. De kapel, die zware stabiliteitsproblemen had, is nu opnieuw duurzaam verankerd op de oevers van de Velpe. Wij danken het gemeentebestuur van Boutersem voor de realisatie van het project.


Kapel in restauratie, de buitenaanleg afwerken en de kapel kan er weer tegen voor een tijd. Foto’s © Natuurpunt Velpe-mene


Zaterdag 19 juni 2010

inhuldiging van de gerestaureerde kapel met plechtigheid en wandeling:

Afspraak: Kerkweg Vertrijk

  • 14u00: Officiële inhuldiging Sint-Luciakapel
  • 15u00: Tentoonstelling over de devotie aan Sint-Lucia in de kerk van Vertrijk
  • 16u00: Officiele opening en inwandeling van de Sint-Lucia wandeling (5 of 8 km)

Info: Georges Buelens: 0471 20 50 14
georges.buelens@telenet.be
www.natuurpuntboutersem.be