Google Custom Search


Natuurbeleving voor iedereen

Natuurpunt Velpe-Mene wil een brede beweging zijn tussen de mensen. Wij nemen initiatieven om zoveel mogelijk mensen bij de vereniging te betrekken en te laten genieten van natuur in hun buurt. Wist je dat:

  • de kalender elk jaar tal van wandelingen, excursies en reservatenbezoeken bevat? Ook samen de handen uit de mouwen steken kan een genot zijn. Daarvoor dienen de werkdagen in onze reservaten, die je eveneens in onze kalender vindt.
  • er elk jaar cursussen lopen voor vrijwilligers? Voorbeelden zijn cursussen rond natuurbeheer, natuur-in-zicht en natuurfotografie. Wil je weten welke cursussen er op stapel staan, kijk dan eens op de kalender.
Meer info: Esther Buysmans 016 46 23 36 of esther.buysmans@pandora.be

Natuurstudie voor gevorderden

Natuurstudie is belangrijk voor de vereniging omdat het ons toont welk beheer we best voeren in onze reservaten of voor welke maatregelen we moeten ijveren bij de overheden of de ruilverkaveling. Maar natuurstudie biedt ook de kans om op een interactieve, stimulerende en plezierige manier met natuur bezig te zijn. Het zet aan tot mee-delen van dat genoegen en dus tot netwerkvorming. Daarom:

heeft afdeling Velpe-Mene samen met afdeling Gete-Velpe een waarnemingsnetwerk opgezet waar alle waarnemingen op samengebracht worden. Een 80-tal waarnemers hebben zich op dit mailnet ingeschreven. Er komen per maand tussen de 80 en 150 mails met waarnemingen toe. Als je je wilt inschrijven, stuur dan een mail naar velpe_mene_gete-subscribe@yahoogroups.com, dan kun je waarnemingen insturen en ontvang je de waarnemingen van de anderen op de mailing list.

zijn veel leden van Velpe-Mene actief in de vogelwerkgroep van Natuurpunt Oost-Brabant. De vogelwerkgroep organiseert jaarrond tal val activiteiten: trekteldagen, vogelkrijkdagen, vroege vogelwandelingen, informatie-avonden, cursussen en weekends.
heeft Velpe-Mene een paddestoelenwerkgroep die er regelmatig op uittrekt om de zwammen in de regio te inventariseren. Info: Paul Decort 016 81 63 61 of paul.decort@med.kuleuven.ac.be

werkt Velpe-Mene actief mee aan het Jaarboek van Natuurpunt Oost-Brabant. Je kan er heel wat lezen over bijzondere waarnemingen in onze streek: libellen, kevers, zeldzame paddestoelen, orchideeŽn, en nog zoveel meer. Info en bestellen: Natuurpunt Oost-Brabant, Leuvensestraat 6, 3010 Kessel-Lo; tel. en fax: 016 /25 25 19, e-mail: npob@natuurpunt.be Prijs: 5 euro voor leden, 7,5 euro voor niet-leden.
De jaarboeken van 1999 tot 2002 kan je gratis downloaden in pdf formaat. Je kan ook de inhoudstafel rechtstreeks bekijken.
Meer info: Jorg Lambrechts jorglambrechts@hotmail.com